May 14, 2020

De open source organizatie

Een interessante oefening: hoe zou een organizatie eruit kunnen zien met enkel open source software?

De open source organisatie

Toegegeven, het vereist soms wat geduld en opzoekingswerk om de open source tools op te zetten, maar met wat ervaring in ubuntu onder de arm lukt het ondertussen al wat beter voor deze filosoof om te beslissen welke posts op de fora de moeite zijn om uit te testen bij het debuggen van een falende installatie, en welke links te laten liggen. Lees: ik heb meer dan eens mijn operating systeem opnieuw geïnstalleerd na een te enthousiaste 'sudo apt-get purge'.

Ik gebruik van deze slide momenteel enkel Mailfence voor email, Ubuntu als operating systeem en LibreOffice op mijn laptop. Voor mailings ben ik bezig met het verkennen van Mautic in de plaats van Mailchimp. Ik ziet dit in combinatie met de open source survey software Limesurvey. Deze gebruiken allebei MySql als database, maar MySql is opgekocht door Oracle en dus niet meer onafhankelijk. Gelukkig is er ook opvolger MariaDB van dezelfde ontwikkelaars. Deze database zou even gemakkelijk te connecteren moeten zijn. Op deze manier kan ik beide applicaties aan dezelfde database linken, wat het dan weer gemakkelijk maakt om er met Metabase een dashboard op te bouwen.

Ik was een van de vroege gebruikers van Ghost en heb dus een heel goedkope formule in vergelijking met andere gebruikers, maar ben toch gecharmeerd door Pyro CMS  en overweeg om mijn website bij wijze van hobbyproject over te zetten. Ghost is niet echt een website software, maar eerder een blogging platform, wat sommige zaken moelijker maakt. Vermoedelijk zal Pyro ook makkelijk op MariaDB te connecteren zijn.  

OpenProject en Apache OFBiz ('Open For Business') is te zwaar voor privé gebruik en voor mijn boekhouding zou ik waarschijnlijk eerder naar een Exact Online kijken, dan hiervoor te vertrouwen op een zelf gerund systeem.

Git gebruik ik zelf momenteel niet, al zou ik het beter wel doen. Linphone heb ik bij wijze van volledigheid toegevoegd, maar ik zie me niet meteen hierop overschakelen voor telefonie. Stiekem houd ik wel van Skype, al is dat natuurlijk geen open source software.

Nog zo'n lieveling die ik onder geen beding zou willen missen is Excel. Hoe hard de open source alternatieven er ook op lijken, voor mij komen ze lang niet in de buurt van het origineel. Ze hebben ook nooit de optie om macro's te programmeren, een jeugdzonde waar ik graag al eens in herval.

Ik ben ook gecharmeerd door de ownCloud oplossing om files in de cloud op te slaan. Voor document management zou ik ook LogicalDOC overwegen, al heb ik nog geen goede use case in gedachten die dit echt nodig maakt.

Volgende stap zou zijn om eens te berekenen hoeveel deze setup zou kosten per maand aan virtuele servers in AWS. OpenProject lukt alleszins niet op een mini server, dat heb ik al eens geprobeerd. Mautic, limesurvey en metabase runnen makkelijk op mijn laptop, maar localhost is niet echt schaalbaar natuurlijk. Verder zou ik waarschijnlijk ook nog Owncloud toevoegen om files op te slaan en te delen.