July 10, 2019

“Mijn enige uitgangspunt is: ik weet alleen dat ik niets weet”

In maart 2019 had ik de eer en het genoegen te mogen gaan lopen met Josefien De Bock van die onder de naam 'Textfairy' voor Running Magazine schrijft. Hieronder de neerslag van deze fijne voormiddag met een snelle meid - een paar dagen na ons loopt liep ze de sterren uit de hemel met een marathon van 3u34.

"Filosoferen en lopen: het lijken 2 tegenovergestelde dingen. Niet volgens Wouter Trappers, een IT business  consultant uit Gent die na zijn uren gaat lopen met mensen om filosofische gesprekken te voeren. Op een typisch Belgische lentedag – grijs, winderig en af en toe een spat regen – leg ik mijn lot in handen van de ‘filoloper’. Hij geeft een nieuwe invulling aan mijn looptraining: “In tegenstelling tot wat velen denken, is filosofie niet zomaar wat ‘gepalaver’ over de zin van het leven. Het is juist zeer praktisch en daarom ideaal om te combineren met sporten. Ik wil al lopend mensen aan het denken zetten en tot inzichten brengen.”

Wanneer ben je beginnen lopen?

“Ik ben altijd al sportief geweest maar lopen doe ik pas sinds een drietal jaar. Toen kreeg ik de smaak te pakken van trailrunning. Ik hou van lopen in de natuur, het brengt mij rust. Ik loop voor het plezier, niet voor een tijd. Ik hou ook niet echt mijn snelheid of hartslag in de gaten. Ik heb een loophorloge – een basic model, ik ben geen gadgetfreak – maar ik loop grotendeels op het gevoel. Ik ben niet zo ‘die hard’ dat ik bijvoorbeeld ook op vakantie moét gaan lopen om een ietwat aangenaam mens te zijn. Hopelijk stel ik je nu niet teleur. (lacht) Ik heb ook geen vaste loopdagen. Ik probeer er wel een ritme in te krijgen maar het varieert volgens wat er past in mijn planning. Ik heb een gezin met twee kindjes, ben zelfstandig IT consultant en heb nog andere hobby’s naast lopen, dat zorgt voor veel afwisseling, maar ook voor een drukke agenda. ”

IT consultant? Ik dacht dat ik te maken had met een filosoof van beroep!

“Ik ben filosoof van opleiding, dat klopt hoor. ’t Is te zeggen, ik moest eerst van mijn ouders een ‘echt’ diploma halen waarmee ik een job kon vinden. Dus ik koos voor regentaat wiskunde-geschiedenis-aardrijkskunde. Nadat ik afgestudeerd was, had ik genoeg punten gescoord bij mijn ouders zodat ze mij nog een extra studie lieten doen. (lacht) Toen ruilde ik de idyllische Kempen, waar ik opgroeide, voor het bruisende Gent om filosofie te studeren. Mij echte passie! Ik vond het er zo plezant dat ik nooit meer ben weggeraakt. Ik woon hier nu samen met mijn vrouw en 2 kinderen. Ik werk als IT consultant voor bedrijven, wat betekent dat ik hun processen en problemen analyseer en passende IT-oplossingen voorstel en implementeer.”

Komt je filosofische achtergrond goed van pas in je job?

“Ongetwijfeld. Ik heb tijdens mijn studies geleerd om analytisch te denken en vraagstukken en problemen in een ruimer perspectief te trekken. Als je bedrijfsprocessen kritisch moet bekijken, heb je die brede kijk echt nodig. Pas op, in het begin vond ik het moeilijk om me te ‘outen’ als filosoof. Soms kreeg ik eens een verwonderde blik van klanten. Zo van: ah, een filosoof of wat? Die komt hier toch geen zweverige praat verkopen…’ (lacht) Maar ik heb me erover gezet en nu gebruik ik mijn achtergrond net als troef. Want ik ben ervan overtuigd dat het echt een meerwaarde is voor wat ik doe. Als filosoof kijk ik verder dan de gebruikelijke businessconcepten en stramienen waarvan veel CEO’s en marketeers doordrongen zijn. Ik keer terug naar ‘het waarom’ van de organisatie. Van daaruit kunnen we verder denken over strategie, processen enzovoort. Ik heb trouwens eens wat opzoekingswerk gedaan en veel ‘grote’ ondernemers zijn ook filosofen, bijvoorbeeld de baas van Linkedin.”

Je bent dus loper én filosoof. Maar hoe kom je erbij om de twee te gaan combineren?

“Filosoferen doe je met je geest, lopen met je lichaam. Op het eerste gezicht tegenovergestelde activiteiten maar er is meer ‘verwantschap’ dan je denkt. Lopen is niet alleen goed voor je conditie, het stimuleert ook de creativiteit. Tijdens het lopen kan je tot verrassende inzichten en oplossingen komen voor problemen of vragen waar je mee zit. Ik spreek uit ervaring! Ook filosofie helpt om af te wijken van de platgetreden paden en verder te kijken dan je neus lang is. Ik leg de nadruk op het belang van beweging voor ‘denkers’ omdat het volgens mij vaak over het hoofd wordt gezien. Tijdens het lopen ben je bezig met ademhaling, hartslag en techniek. Pas als je je bewust bent van je eigen lichamelijkheid, kan je tot heldere ideeën komen. Tijdens het lopen ben je bezig met ademhaling, hartslag en techniek. Vandaar dat het ideaal is om al lopend een filosofisch gesprek te voeren.”

Dat lijkt inderdaad een logische redenering. Met welke vragen kan ik zoal bij jou terecht?

“Dat is zeer uiteenlopend. Over het algemeen zitten de mensen met wie ik ga lopen met vragen waarbij ze nood hebben aan zelfreflectie en meer inzicht in hun levenssituatie. Ik begeleid hen om de situatie te verhelderen zodat ze volgende stappen kunnen zetten. Vaak zijn het complexe problemen die eerst moeten ontrafeld worden om verder te kunnen.”

Als dertiger zit ik met heel wat typische vragen over ‘het leven’. Wat wil ik écht, wat zijn mijn sterktes en zwaktes, wat voor een mama wil ik zijn voor mijn zoon… Met al die persoonlijke worstelingen kan ik dus bij jou aankloppen?

“Zeker en vast. Ik ga je niet zeggen wat je moet doen maar ik kan wel helpen om herkenningspunten te zoeken en al deze zaken in een breder perspectief te bekijken. Het kan ook gaan over vragen in een professionele context. Waarom klikt het niet met mijn baas of die ene collega? Wat wil ik écht in mijn job, en zit ik wel op mijn plaats in het bedrijf?”

Heb je daar dan een bepaalde aanpak voor?

“Een ‘standaardbehandeling’ heb ik niet. Ik beschouw mezelf in de eerste plaats als een ‘loopmaat’ die mensen vergezelt in hun zoektocht naar helderheid en inzichten. Ik laat hen hun eigen verhaal vertellen. Het is niet zo dat ik mezelf centraal stel en allerlei grote theorieën van Heidegger of Kant begin te verkondigen. Filosofie is zoveel meer dan dat! Mijn enige uitgangspunt zijn de gevleugelde woorden van Socrates, de filosoof der filosofen: ‘Ik weet alleen dat ik niets weet’. Ik stel me volledig open voor het verhaal van de mensen. Als filoloper ben ik de geknipte persoon om hen op de juiste momenten de juiste vragen te stellen. Zo worden ze aangemoedigd om anders te gaan denken of komen ze tot een bepaald besef. Vanuit het niet-weten tot nieuwe kennis komen: daar draait het om.”

Wat is juist het verschil met psychotherapie?

“Ik ben geen therapeut en ik beschouw mezelf ook niet als één, laat dat duidelijk zijn. Bij filosofische gesprekken zoomen we uit op de situatie, waardoor de zaken in een ander daglicht komen te staan. Door samen te praten en gedachten te ordenen, ontstaat er een helderheid en dat brengt vaak inzichten. Dit kan een stap zijn richting een verandering in je leven. Ik geef toe dat er een dunne lijn is tussen filolopen en psychotherapie, maar ik vertrek vanuit een ander referentiekader. Volgens mij is het belanrijk dat we samenwerken. Ik heb veel contact met therapeuten en ik heb weleens iemand doorverwezen naar een therapeut omdat mij dat beter leek.”

Krijg je vooral te maken met mannen of met vrouwen?

“Allebei eigenlijk, en van uiteenlopende leeftijden. Soms zijn het goeie lopers die graag een lange duurloop wat minder saai willen maken, bijvoorbeeld mensen die trainen voor een marathon. Momenteel heb ik een klant die niet zo sportief aangelegd is maar die wel zot is van denken en filosoferen. Voor hem is filolopen ideaal om meer te bewegen zonder dat hij het echt doorheeft.”

Ik laat jou nu het tempo bepalen. Ik veronderstel dat dat de bedoeling is?

“Het is inderdaad niet de bedoeling dat we spurten. We moeten vlot kunnen praten tijdens het lopen. Ik loop zelf niet op hartslag maar in looptermen komt dit neer op zone 2. Het is dus ook niet de bedoeling dat we gaan slenteren, er moet echt gesport worden. Anders is het ‘heilzame effect’ van de beweging er niet, waarover ik het al had. Natuurlijk kan er af en toe gewandeld worden, als er mensen zijn die niet zo lang kunnen uithouden. Ik ben geen tiran hé (lacht). Ik ben trouwens zelf ook geen toploper. Zoals ik al zei, gaat het mij niet om scherpe tijden neerzetten. Ik loop voor het plezier en om fit te blijven.”

Heb je een vaste looproute?

“Ik loop meestal hier, langs de Schelde, zowel als filoloper en wanneer ik alleen loop. Dat is makkelijk want het is vlak bij waar ik woon. En het is hier leuk om te lopen, vind je niet? Ik doe ook vaak mee aan georganiseerde trails. De Trail d’Esneux, in de Ardennen, is mijn favoriet. Het leuke aan trailrunning vind ik dat het zo onvoorspelbaar is. Je weet nooit op voorhand hoe het parcours er gaat bij liggen en welke hindernissen er op je pad komen. Dat spreekt me meer aan dan stadslopen of grote loopwedstrijden. Er is ook een andere sfeer onder de deelnemers. Het gaat vooral om de beleving en het is veel minder competitief. Op die trails kom je op den duur altijd dezelfde mensen tegen. We spreken soms af om samen te rijden naar een trail. Dat is wel fijn.”

Doe je nog andere sporten?

“Ik doe twee keer per week aan crossfit. Hiermee werk ik aan mijn volledig lichaam, en zeker voor trailrunning vind ik die ‘full body training’ echt nodig omdat je veel onverwachte bewegingen maakt en – letterlijk – zeer stevig in je schoenen moet staan. Crossfit daagt me uit, nu zijn we met ons groepje bijvoorbeeld aan het trainen om zo snel mogelijk één mijl te lopen. Ik doe ook af en toe yoga.”

Nu ben je filoloper ‘na je uren’. Zou je het graag uitbouwen?

“Voorlopig heb ik 1 vaste avond in de week om te gaan filolopen. Er is belangstelling maar het is niet zo dat de aanvraggen binnenstromen. Dat hoeft voor mij ook niet. Ik ben al heel blij dat mensen me na het lopen laten weten dat ze er veel aan gehad hebben om de dingen op een rijtje te zetten. Merken dat mijn aanpak werkt, geeft veel voldoening. Af en toe organiseer ik een groepsloop, die ik aankondig op mijn Facebookpagina. Daar zou ik graag een maandelijks event van maken want ik merk dat het aanslaat. De drempel is kleiner dan bij een individuele sessie hé. Ik zou ook graag meer werken met bedrijven. Filolopen in groep is een leuke manier om medewerkers kennis te laten maken met filosoferen. Ook voor ondernemers is het een goede manier om scherp en creatief te blijven, buiten de standaard bedrijfscontext. Maar dat is iets wat nog moet groeien.”

https://trailofthought.run